Kielenkaavin suun puhdistuksessa - helppoa ja terveellistä

Hammaslääkärissä käydessäsi saat ehkä suosituksen kiinnittää parempaa huomioita suun terveyteen, mutta oletko koskaan saanut ohjeita erityisesti kielen puhtaudesta huolehtimiseen? Kielen puhtaana pitäminen on yhtä lailla terveysteko, kuin hampaiden puhdistaminen.

Jo tuhansia vuosia vanhassa, intialaisessa lääketieteessä ayurvedassa kielellä on erityinen rooli. Ayurveda katsoo kielellä olevan suora yhteys kehon tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen, maksaan, mahaan ja munuaisiin. Ayurvedinen katsanto näkee kielen myös heijastavan näiden sisäelinten terveyttä. Eri kielen osat ovat yhteydessä keuhkoihin, sydämeen, mahaan, maksaan, pernaan, munuaisiin ja suolistoon. Kielen puhdistaminen kielenkaapimella irrottaa kielen päällä olevaa likaa ja samaan aikaan hieroo kieltä ja stimuloi yhteyksiä muualle kehoon. Kielen hyvinvointi kuvastaa koko kehon hyvinvointia ja siitä huolen pitämällä voi edistää koko kehon terveyttä.

Länsimäinenkin lääketiede tunnistaa kielen tärkeyden osana suun hygieniaa, mutta usein siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Suun ongelmat ovat usein hampaissa ja ikenissä ja niihin on siksi luonnollisesti keskitytty enemmän. Vaikka kieli ei reikiinny, kuten hampaat voi likaisella kielellä olla tehtävänsä myös hampaiden kunnon ylläpitämisessä. 

 

Kielen kaapiminen voi muun muassa:

 • Parantaa makuaistia. Kielen puhdistus kahdesti päivässä voi parantaa makuaistia ja kirpeän, makean, suolaisen ja happamaan erot tulevat selvemmiksi.
 • Saada kielen näyttämään paremmalta. Kielen päälle kerääntynyt lika voi näyttää kielen päällä olevalta valkoiselta kerrokselta, josta voi päästä eroon kielen puhdistuksella. Säännöllinen kaapiminen voi myös estää sen palaamista.
 • Vähentää pahan hajuista hengitystä. Kielen kaapimisella ei voi korvata huolellista hampaiden harjausta, mutta kielenkaavin sopii erityisen hyvin juuri kielen puhdistukseen. Kielen puhdistaminen kaapimella on helpompaa kuin hammasharjalla ja se poistaa suun pahaa hajua aiheuttavia bakteereja tehokkaammin.
 • Vähentää suun haitallisia bakteereja. Päivittäinen kielenkaapimen käyttö vähentää haitallisia suun bakteereja, jotka voivat olla osasyynä pahan hajuiseen hengitykseen, mutta myös hampaiden reikiintymiseen.
 • Kohentaa yleistä terveyttä. Edellä jo mainittu suun bakteerien vähentäminen voi parantaa myös kokonaisterveyttä. Haitallisten suun bakteerien torjuminen vähentää suun ongelmia, joilla voi olla negatiivisia vaikutuksia koko kehon hyvinvointiin.

Kielenkaavin on tehokkain säännöllisessä käytössä. Kielen puhdistus on helppoa ja luonnollista ottaa osaksi muuta suun hygienian hoitoa aamuin ja illoin hampaiden pesun aikana. Silloin sitä varten ei tarvitse luoda erikseen omia, erillisiä rutiineja ja siitä tulee vaivaton osa jokaista päivää. Kielen puhdistus onnistuu myös hammasharjalla, mutta kielenkaapimella voidaan saada haitallisia yhdisteitä poistettua kielen päältä jopa 30% tehokkaammin kuin hammasharjalla. Kielenkaavin on myös pienempi, kevyempi ja tarkempi, mikä voi vähentää yökkäämistä, kun puhdistetaan kielen takaosaa.

 

Näin puhdistat kielen käyttäen kielenkaavinta:

 1. Seiso peilin edessä, avaa suu ja työnnä kieli ulos.
 2. Varovasti aseta kielenkaapimen pyöreä pää kielen takaosaan. Jos olet herkkä kakomaan, aseta kaavin keskemmälle kieltä. Kun totut kaapimiseen, voit viedä kaapimen taaemmaksi kieltä.
 3. Vedä kaavinta varovaisesti eteenpäin kielen pintaa pitkin suusta ulospäin. Älä koskaan työnnä kaapimella suun sisäänpäin, vaan etene aina nielun suunnasta kohti ulospäin.
 4. Vedon jälkeen, puhdista kielenkaavin kostealla pyyhkeellä tai juoksevan veden alla. Puhdista kaavin jokaisen vedon jälkeen.
 5. Toista, kunnes koko kieli on puhdas. Yhdestä kahteen vetoa yhden alueen yli on yleensä riittävä määrä.
 6. Lopuksi pese kielenkaavin lämpimällä vedellä ja saippualla, kuivaa ja säilytä puhtaassa kuivassa paikassa. 

 

Kielenkaapimia on saatavilla eri materiaaleista ja niiden malleissa on jonkin verran eroja. Ayurvedisiä perinteitä lähimpänä on kuparinen kielenkaavin. Kupari on materiaalina antibakteerinen, kestävä tarkoituksessaan ja helppo pitää puhtaana. Kuparinen kielenkaavin on hinnaltaan myös edullinen. Hyvän kielenkaapimen muoto on yksinkertainen. Se muodostaa leveää V-kirjainta, se on tarpeeksi pitkä, jotta se yltää kunnolla kitalakeen, sillä puhdistaa kielen vaivattomasti ja se on myös itsessään helppo pitää puhtaana. 

Kielen puhdistus vie aikaa noin alle kaksi minuuttia, ja siihen pystyy jokainen. Ota kielen puhdistus osaksi päivittäisiä, säännöllisiä rutiineja ja saat itsellesi pienellä vaivalla paljon uutta terveyttä!

Voisiko tämä olla uusin hankintasi oman terveytesi puolesta: Kielenkaavin, kupari

Alla olevalta videolta voit nähdä, kuinka kielen puhdistus kielenkaavinta käyttäen tehdään.

Lisää neuvoja ja vinkkejä tuotteistamme voit kysyä asiakaspalvelustamme. Asiakaspalvelumme auttaa arkisin klo 8-18 numerosta 050 466 7269 tai osoitteessa asiakaspalvelu[at]treenikamat.fi.

AyurvedaKielenkaavinSuun terveys