Nyrkkeilysäkki on suorastaan nerokas väline monipuoliseen kotitreeniin. Sen avulla voit kasvattaa lihasmassaa, harjoitella tekniikkaa ja polttaa rasvaa. Kuten yleensä kaikkia treenivälineitä, myös nyrkkeilysäkkejä on saatavilla lukuisilla erilaisilla ominaisuuksilla. Tämän tekstin tarkoituksena on auttaa sinua selventämään, mitä ominaisuuksia nyrkkeilysäkiltäsi oikeasti haluat ja tarvitset.
Nyrkkeilysäkin valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. treenin tavoitteellisuus, käytettävissä olevan tilan määrä ja nyrkkeilijän itsensä koko. Näiden lisäksi kannattaa pohtia ainakin täytettä ja pintamateriaaleja.
Katosta roikkuva nyrkkeilysäkki, eli Heavy Bag
Yksinkertaisesti selitettynä, Heavy Bag on se mikä ensimmäisenä tulee mieleen, kun ajattelet nyrkkeilysäkkiä. Katosta roikkuva, sylinterin muotoinen, 120–150 cm mittainen säkki on erinomainen valinta nyrkkeilyn perustekniikan harjoitteluun. Se sopii loistavasti suorien lyöntien, potkujen ja askellusten treenaamiseen. Kattoon ripustettavia säkkejä on saatavilla useassa eri koossa, materiaalissa ja täyttöasteessa, joten löydät helposti omaan tarpeeseesi ja taitotasoosi sopivan vaihtoehdon. Katosta roikkuvaa nyrkkeilysäkkiä harkitessa on kuitenkin aina ensin varmistettava mahdollisuus riittävän vahvaan kattokiinnitykseen. Painavan ja heiluvan säkin kiinnitysnaru voidaan pujottaa esimerkiksi vahvan puupalkkin tai hirren ympärille.
Katosta roikkuva säkki sopii nyrkkeilyn lisäksi myös useimpiin muihin kamppailulajeihin. Perussääntönä voidaan pitää, että mitä pidempi säkki on, sen helpompi sillä on harjoitella myös potkuja. Lattiaan asti ulottuvat ns. banaanisäkit toimivatkin siis loistavasti esimerkiksi potkunyrkkeilyssä, vapaaottelussa ja thainyrkkeilyssä.
Perinteisen sylinterin lisäksi, roikkuvat nyrkkeilysäkit voivat olla esimerkiksi kartion, vartalon, pisaran tai pallon muotoisia. Muotoiltujen säkkien ideana on, että pääset harjoittelemaan monipuolisempia iskuja ja lähestymään säkkiä useammasta kulmasta.
Kartionmuotoinen nyrkkeilysäkki on tarkoitettu erityisesti vartaloiskujen ja leukakoukkujen harjoitteluun. Kartionmuotoisessa säkissä yläosa on alaosaa raskaampi ja leveämpi. Kapeamman alaosan ansiosta nyrkkeilijä voi mennä osittain säkin alle, ja näin harjoitella alhaalta päin suunnattuja koukkuja. Kartionmuotoinen säkki sopii myös ainoaksi nyrkkeilysäkiksi, sillä sen kanssa on mahdollista harjoitella myös suoria lyöntejä ja väistöjä. Vartalonmuotoisella nyrkkeilysäkillä tarkoitetaan keskeltä kapeampaa, ylhäältä ja alhaalta leveämpää säkkiä. Vartalonmuotoinen säkki mahdollistaa hyvin monipuolisten tekniikoiden, kuten koukkujen, suorien lyöntien sekä potkujen harjoittelun. Pisaran tai maissinjyvän muotoiset säkit soveltuvat pyöristetyn alaosan ansiosta myös potkunyrkkeilyyn ja Thainyrkkeilyyn, ja niitä käytetään erityisesti polvi-iskujen treenaamisessa.
Vapaasti seisova nyrkkeilysäkki, Free Standing Bag
Vapaasti seisova nyrkkeilysäkki pysyy pystyssä sen alla olevan, yleensä vedellä tai hiekalla täytetyn painosäiliön avulla. Säkki kiinnitetään alustaan joko jousella tai vaimennusputkella, jolloin se antaa hieman periksi iskun voimasta, eikä isku kaada säkkiä. Seisova nyrkkeilysäkki sopii loistavasti sellaisiin koteihin, joissa ei ole mahdollisuutta kattoripustukseen. Seisovan säkin etuna on myös sen helppo liikuteltavuus. Voit siirtää säkin esimerkiksi varastoon silloin, kun se ei ole käytössä.
Myös vapaasti seisovaa nyrkkeilysäkkiä saa eri muotoisina. Yleisimmät vaihtoehdot ovat perinteinen sylinterisäkki sekä ihmiskehoa jäljittelevä vartalosäkki. Vartalonmuotoisessa säkissä on usein korkeussäätö, joten pääset harjoittelemaan lyöntejä eri pituisia ”vastustajia” vastaan. Vartalosäkin avulla opit myös paremmin tähtäämään lyöntejä haluttuun kohtaan.
Päärynäpallo ja lattia-kattopallo – boostia tekniikkatreeniin
Päärynäpallon, tai nopeuspallon lyöminen kehittää silmän ja käden välistä koordinaatiota, voimaa ja refleksejä. Päärynäpallo kiinnitetään kattoon metallisesta kannattimesta. Lyötäessä pallo heilahtaa ja palautuu nopeasti takaisin paikoilleen uudelleen lyötäväksi. Tärkeintä päärynäpallon lyömisessä on ajoitus: jotta pallo pysyy jatkuvasti liikkeessä, se on saatava kiinni juuri oikealla hetkellä. Tee treenistä monipuolisempi väistelemällä heilahduksia ja askeltamalla pallon ympäri. Kontrollin parantuessa lyönneistä tulee yhä nopeampia, ja voit treenata erilaisia lyöntisarjoja ja rytmityksiä. Sopii loistavasti alkulämmittelyksi ja varsinaiseksi tekniikkatreeniksi. Harjoittelu auttaa myös käsien oikeaoppisen asennon löytämiseen, sillä nyrkkeilijän tulisi tottua pitämään käsiä jatkuvasti kasvojen edessä puolustautumisasennossa, vastustajan iskujen varalta.
Kaksipäinen lattia-kattopallo on niin ikään yksi nyrkkeilijän tekniikkatreenin kulmakivistä. Pallon avulla nyrkkeilijä voi treenata väistöjä, lyöntinopeutta, jalkatyöskentelyä sekä silmän ja käden koordinaatiota. Treeni sopii hyvin sekä aloittelijoille että aktiivisille nyrkkeilijöille. Lattia-kattopallo asennetaan sopivalle lyöntikorkeudelle nyrkkeilijän pituuden mukaan. Pallo palautuu lyönnistä nopeasti, edellyttäen nyrkkeilijältä nopeaa reagointia. Palautuskulma ja nopeus riippuvat käytetystä lyöntitekniikasta ja -voimasta. Myös pallon asentaminen vaikuttaa sen nopeuteen – mitä kireämmäksi kiinnitysnarut on kiristetty, sitä nopeammin pallo palaa takaisin paikalleen.
Materiaali
Yleisimmät nyrkkeilysäkkien pintamateriaalit ovat nahka, synteettinen nahka ja kumi. Harvinaisempina materiaaleina saattaa joskus törmätä myös esimerkiksi pellavaan tai nailoniin. Nahka on materiaalina aina varma valinta, ja kestää oikealla huollolla käytössä vuosikymmeniä. Nykyään suuri osa nyrkkeilysäkeistä valmistetaan synteettisistä materiaalista, jotka kehittyneiden tekniikoiden ansiosta yltävät ominaisuuksiltaan helposti aidon nahan tasolle, mutta ovat hinnaltaan huomattavasti edullisempia. Käytössä näiden kahden erot ovat melko pieniä, joten jälleen kerran, kehotamme sinua miettimään materiaalivalinnoissa omia mieltymyksiäsi.
Voit ostaa nyrkkeilysäkin joko tyhjänä tai valmiiksi täytettynä. Yleisimmät sisusmateriaalit ovat tekstiilisilppu, vaahtomuovi ja hiekka. Joskus saatetaan käyttää myös riisiä, erilaisia jyviä tai jopa vettä. Täyte vaikuttaa oleellisesti säkin painoon ja kovuuteen. Ilmatäytteiset säkit sopivat ainoastaan pienten lasten treeneihin. On myös tyypillistä, että säkki toimitetaan valmiiksi täytettynä, mutta joudut lisäämään siihen täytettä, mikäli haluat saada treenistäsi enemmän irti.
Säkin paino
Tavallisesti roikkuvat nyrkkeilysäkit painavat jotakin 10 ja 70 kg välistä. Mitä painavampi säkki on, sitä enemmän vastusta se tarjoaa. Nyrkkeilysäkin tulisi heilahtaa iskun voimasta hiukan, muttei kuitenkaan heilua holtittomasti. Liiallisen heilumisen takia nyrkkeilytekniikka alkaa helposti kärsiä. Perussääntö kuuluu, että säkin painon tulisi olla noin puolet nyrkkeilijän omasta painosta.
Painavan säkin lyöminen kehittää voimaa ja lihaskuntoa. Yli 50 kg säkit ovat tarkoitettu ammattilaisille, tai raskaan sarjan lyöjille. 35–40 kiloiset säkit sopivat useimpien miesten käyttöön. Kevyemmän säkin lyöminen puolestaan kehittää aerobista kuntoa ja polttaa rasvaa. Noin 20 kg säkit sopivat aloitteleville nyrkkeilijöille, nuorille ja pienikokoisemmille naisille. Jos epäröit eri painojen välillä, kannattaa aloittaa kevyemmällä säkilla ja siirtyä painavampaan sitä mukaa, kun omat voimatasot kasvavat.
Käytettävissä oleva tila
Katosta roikkuva nyrkkeilysäkki tarvitsee riittävästi tilaa, jotta se ei heiluessaan osu seinään. Myös säkin kiertämiseen olisi hyvä jättää tarpeeksi tilaa. Minimietäisyytenä seinästä pidetään 60 senttiä, ihanteellinen etäisyys olisi kuitenkin vähintään 1 metri. Normaali huonekorkeus riittää hyvin roikkuvan säkin asentamiseksi. Säkki tulisi asentaa nyrkkeilijän pituuden mukaan niin, että lyöntikorkeus on silmien korkeudella. Potkuja varten säkin voi asentaa myös alemmas. Vapaasti seisovan säkin jalustan ympärille tulisi jättää tyhjää tilaa vähintään 1,5 metriä suuntaansa, sillä säkki heilahtaa jonkin verran lyönnin voimasta. Mitä enemmän tyhjää tilaa on, sitä monipuolisemmin mahdut tietenkin treenaamaan!
Tutustu nyrkkeilysäkkivalikoimaamme tästä.
Heräsikö kysymyksiä? Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, niin etsitään yhdessä sinulle sopiva vaihtoehto. Soita 050 466 7269 (arkisin klo 8–18) tai laita viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu[at]treenikamat.fi.