Lempeä aamujooga - herätä kehosi uuteen päivään

Kokeile aloittaa päiväsi lyhyellä aamujoogalla. Aamujooga auttaa venyttämään ja vahvistamaan lihaksia, mikä parantaa verenkiertoa ja aktivoi hermostoa, jolloin tunnet olosi energisemmäksi ja valmiimmaksi kohtaamaan päivän haasteet. Lisäksi aamujooga edistää keskittymiskykyä ja mielen selkeyttä. Kun aloitat päiväsi rauhallisella ja keskittyneellä harjoituksella, mielesi on valppaampi ja pystyt paremmin suuntaamaan huomiosi päivän tehtäviin.

5 asanan lempeä aamujooga

Tämä viiden asanan lyhyt joogaharjoitus on suunniteltu herättämään kehosi ja mielesi lempeästi uuteen päivään. Muista kuunnella omaa kehoa ja edetä rauhallisesti, kunnioittaen omia rajoja. Älä tee liikettä, mikäli tunnet kipua. Harjoitukseen tarvitset ainoastaan joogamaton!

Aloitetaan harjoitus kissa-lehmä -venytyksellä. Asetu konttausasentoon, polvet lantion alla ja kädet hartioiden leveydellä. Hengitä nenän kautta sisään ja kaarra selkää notkolle, nostaen päätä ja rintakehää kohti kattoa, samalla kuin häntäluu kohoaa ylemmäs - asento muistuttaa lehmän kaarevaa selkää. Hengitä ulos nenän kautta ja pyöristä selkää, tuoden leuan kohti rintaa ja häntäluun kohti lattiaa. Kuvittele, että työnnät ylöspäin lapojesi välistä - tämä on kissan asento. Jatka näitä liikkeitä hengityksesi tahdissa muutaman syvän hengityksen ajan, tunne ihana liike selkärangassa ja anna kehosi herätä lempeästi.

Seuraavaksi siirrymme alaspäin katsovaan koiraan. Nouse konttausasennosta, nostaen polvet irti lattiasta ja työntäen lantiota kohti kattoa, jolloin jalat suoristuvat. Jalkapohjat voivat olla hieman irti lattiasta tai voit pyrkiä tuomaan kantapäät lattiaan, kuunnellen kehosi tuntemuksia. Tarvittaessa polvet voivat olla kevyesti koukussa. Kädet ovat olkapäiden leveydellä, sormet levitettyinä tukemaan liikettä, yläselkä on vahvana ja kannattelee asentoa. Tämä asento venyttää selkärankaa, jalkoja ja käsivarsia, joten hengitä syvään ja anna kehosi venyä rauhassa. Voit myös rauhallisesti polkea kantapäitä vuorotellen kohti lattiaa, tuntien venytyksen takareidessä.

Kolmantena siirrymme kobraan. Laskeudu vatsallesi, kädet rintakehän molemmin puolin lähellä vartaloa, kyynärpäät koukussa. Hengitä sisään ja nosta ylävartaloasi hitaasti irti lattiasta, käyttäen selän lihaksia ja tukien käsillä. Pidä hartiat rentoina ja alhaalla, ja katse eteenpäin tai hieman ylöspäin. Tämä asento avaa rintakehää ja venyttää vatsaa sekä selkärankaa. Muista hengittää rauhallisesti ja pysyä asennossa muutaman hengityksen ajan, tunteaksesi avautumisen.

Neljäs asana on lapsen lepoasento. Aloita konttausasennosta, polvet lantion leveydellä ja kädet suoraan hartioiden alla. Hengitä muutaman kerran syvään ja keskity rauhoittamaan hengityksesi. Tuo isovarpaat yhteen ja avaa polvia niin leveälle kuin tuntuu mukavalta. Laske hitaasti lantiosi taaksepäin kohti kantapäitäsi. Jos tunnet kipua tai epämukavuutta polvissa tai lonkissa, aseta pehmeä tyyny tai viltti polvien alle tukemaan. Pidennä ylävartaloasi eteenpäin ja laske otsa lattiaan. Voit levittää kädet eteenpäin, kämmenet lattiaa vasten, tai voit tuoda kädet vartalon sivuille, kämmenet ylöspäin. Valitse käsien asento, joka tuntuu rentouttavimmalta. Hengitä syvään nenän kautta ja anna kehosi rentoutua jokaisella uloshengityksellä. Tunne, kuinka selkä ja lantio venyvät ja rentoutuvat. Pidä silmät suljettuina, jos se auttaa sinua rentoutumaan. Voit pysyä lapsen asennossa muutaman hengityksen ajan tai pidemmän aikaa, kuunnellen kehosi tarpeita.

Lopetamme harjoituksen savasanaan, eli kuolleen miehen asentoon. Makaa selälläsi, jalat hieman erillään ja kädet kehon vierellä, kämmenet ylöspäin. Sulje silmäsi ja hengitä syvään, antaen kehosi ja mielesi rauhoittua. Tämä asento tarjoaa täydellisen hetken rentoutumiselle ja palautumiselle, jolloin voit tuntea harjoituksen vaikutukset kehossasi. Halutessasi voit peitellä itsesi viltin alle loppurentoutuksen ajaksi (varo kuitenkin nukahtamasta, mikäli olet suuntaamassa harjoituksen jälkeen töihin!)

Muista, että joogassa ei ole oikeaa tai väärää tapaa, vaan tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja edetä omassa tahdissa. Ole lempeä itsellesi ja anna itsellesi lupa nauttia tästä hetkestä. Tästä pienestä aamuhetkestä voi muodostua tärkeä osa päivittäistä rutiiniasi, tuoden rauhaa ja tasapainoa päivääsi.

Namaste.

AamujoogaAsanaJooga