Treenikamojen puhdistus ja desinfiointi - tuotekohtainen lista ja tee-se-itse liuokset

Tänä poikkeuksellisena aikana, kun hygienian tärkeys korostuu jokapäiväisessä elämässämme enemmän kuin koskaan, halusimme varmistaa, että puhdistat treenikamasi oikein. Innokas bakteerien ja virusten metsästäminen voi lähteä käsistä ja se ei ole hyväksi treenikamoille. Hyvää ja puhdasta tulee helposti pilaamatta treenivälineitä, joten ensimmäinen ohje on:

Älä käytä treenivälineiden puhdistamiseen voimakkaita valkaisuaineita, puhdasta/teollista alkoholia, vahvoja desinfiointiaineita tai väkevää teepuuöljyä! Vaikka näillä epäpuhtaudet kyllä häviävät, nämä kaikki voivat vahingoittaa treenivälineitäsi tai niiden pintaa ja siten lyhentää niiden käyttöikää!

Treenikamojen puhdistamiseen on olemassa valmiita liuoksia, jotka sopivat erilaisille materiaaleille. Ne on valmistettu puhdistamaan hellästi mutta tehokkaasti. Useimpiin on lisätty myös raikastavia hajuja. Tarkista puhdistustuotteesta, mihin tarkoitukseen se on – pääasiassa siis, onko liuos tarkoitettu vain lian pois pyyhkimiseksi vai myös desinfiointiin. Puhdistamalla treenikamat niiden käyttöikä säilyy pitkänä ja käyttöturvallisuus pysyy hyvänä. Puhtaita treenivälineitä on mukavampi käyttää ja niillä treenaaminen on hauskempaa. Desinfektoimalla haetaan bakteerien ja virusten tuhoamista eli halutaan vähentää kontaminaatioita.

Ennaltaehkäisy

Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun treenaat puhtaana, puhtaissa treenivattetteissa, puhtaassa kodissa. Ennen treeniä muista pestä kädet! Kädet koskevat kaikkiin treenivälineisiin, lattiaan, vaatteisiin ja mahdollisesti myös treenikaveriin (ainakin lopun high-five!).

Käytä treenissä puhtaita vaatteita, sillä maatessasi lattialla tai treenimattosi päällä niistä voi lähteä likaa, jonka sitten joudut siivoamaan treenivälineestä. Treenaa puhtaassa kodissa, sillä treenisi aikana et varmaankaan ala mielelläsi väistelemään pölypalloja ja vauhdikkaissa treeneissä lattialta pystyyn, sivulle, ylös-alas ja matolle edetään salamannopeasti – likaa siirtäen.

Treenin jälkeen huolla itsesi ja treeniväliseesi. Treenivälineiden puhdistusrutiinin opettelu välittömästi heti treenien jälkeen tekee huoltamisesta helppoa ja nopeaa. Treenin jälkeen puhdistat pääasiassa treenin aikana irronneita epäpuhtauksia kuten hikeä. Terveenä ja puhtaana aloittaessasi treenin, et voi siirtää treenivälineisiin sairauksia, joita sinun tulisi välttämättä desinfektoida. Jos olet lainannut tai aiot lainata treenikamojasi jollekin, voit treenikaverisi hyvinvoinnin vuoksi puhdistaa ja desinfektoida treenikamat ennen niiden luovuttamista. Treenikamat takaisin saadessasi voit puhdistaa ja desinfektoida välineet oman hyvinvointisi vuoksi.

Tuotekohtainen puhdistusohje

Treenikamojen säännöllinen puhdistus pitää ne siistinä ja käyttövalmiina. Eri treenikamat puhdistetaan eri tavalla. Voit tarkistaa oman treenivälineesi huolto-ohjeen tuotteen valmistajalta tai jälleenmyyjältä, mikäli et ole varma, miten toimia. Perussäännöt puhdistukseen ovat:

 • jooga-, pilates- ja treenimatot: pyyhi käytön jälkeen miedolla puhdistusliuoksella ja anna kuivua ennen rullalle käärimistä. Jotkin matot voi pestä pesukoneessa, mutta ennen kuin kokeilet sitä, ota selvää voiko niin tehdä. Älä myöskään liota tai upota mattoa veteen, ennen kuin olet tarkistanut valmistajan tai jälleenmyyjän antaman huolto-ohjeen.
 • vastuskuminauhat: kasta kädet saippualiuokseen ja vedä vastuskuminauha käsien läpi pari kierrosta. Huuhdo lämpimässä vedessä ja laita kuivumaan. Vältä suoraa auringonvaloa.
 • käsipainot, kahvakuulat, metallipinnat, yms.: pyyhi desinfektioliinalla tai -liuoksella käytön jälkeen. Jos käytät saippualiuosta, varmistu että se ei jätä treenivälinettä liukkaaksi seuraavaa käyttöä varten.
 • kuntopyörät, juoksumatot yms.: pyyhi kahvat ja näytöt desinfektioliinalla tai -liuoksella käytön jälkeen. Muuten voit suihkuttaa kuntolaitteen kestäville pinnoille mietoa saippualiuosta, anna vaikuttaa hetki ja pyyhi lika pois huolellisesti.
 • vinyyliverhoilut: pehmeä pyyhe ja mieto ei-hiova puhdistusaine. Monet vahvat kemikaalit kuivattavat vinyyliä ja siten lyhentävät sen käyttöikää. Vinyyli ei ole imukykyinen, eikä siksi ota itseensä likaa ja täten pelkkä kevyen pyyhinnän tulisi riittää.
 • ilmajoogakangas: konepestävä, käytä mietoa pesuainetta ja pese kylmässä vedessä, hienopesu. Pese yksi kerrallaan. Älä kuivaa kuivausrummussa, vaan riippukuivaten. Vältä suoraa auringonvaloa.

Tee-se-itse puhdistusaine

Vaikka kaupoista on helposti saatavilla puhdistus- ja desinfektioaineita, niin niitä voi tehdä myös helposti kotona. Näihin alla oleviin ohjeisiin tarvitset vain joko astianpesuainetta, etikkaa, vettä, suihkepullon ja pyyhkeen.

Bakteerien metsästykseen:

 • laita suihkepulloon puoliksi vettä ja puoliksi etikkaa
 • suihkuta liuosta pyyhkeeseen ja pyyhi treeniväline
 • kostuta pyyhettä lisää tarvittaessa
 • käytä kuivaa pyyhettä ylimääräisen kosteuden pois pyyhkimiseksi

Hien ja lian puhdistamiseksi:

 • laita suihkepulloon pari tippaa pesuainetta ja täytä vedellä
 • suihkuta liuosta pyyhkeeseen ja pyyhi treeniväline
 • kostuta pyyhettä lisää tarvittaessa
 • ylimääräisen kosteuden voi pyyhkiä pois kuivalla pyyhkeellä
 • jos treenivälineen pintaan jää saippuaa, voit pyyhkiä sen pois vedellä kostutetulla pyyhkeellä, laimenna saippualiuosta seuraavaksi kerraksi

Treenikamojen puhtaana pitäminen on helppoa. Se ei vaadi paljon vaivaa tai kallita aineita. Rutiininomaisella huolenpidolla tuotteet säilyvät hyväkuntoisina pitkään ja niillä on miellyttävä treenata. Älä käytä liian voimakkaita aineita, vaan käytä mietoja tuotteita. Ylimääräistä puhdistamisen vaivaa voi vähentää parhaiten ennalta ehkäisemällä lian ja kontaminaatioiden syntyä - aloita siis itsestäsi.

Mikäli et ole varma, kuinka meiltä ostamasi treenikaman voi puhdistaa voit ottaa yhteyttä ja kysyä: asiakaspalvelu@treenikamat.fi tai 050 466 7269 (ark. 8-18). Valikoimissamme olevat valmiit ja helpot treenikamojen puhdistusaineet löytyvät TÄSTÄ.

Treenivälineiden puhdistus