Tennis on hauska ja haastava pallopeli, joka kehittää hapenottokykyä, räjähtävyyttä, koordinaatiota ja tarkkuutta. Lajin voi aloittaa lähes kuka tahansa, et tarvitse pohjalle mitään erityistä osaamista. Pelaaminen kehittää kuntoa ja pelinlukutaitoa kerta kerralta paremmaksi. Välineiksi mukaan tenniskentälle tarvitset vain mailan, pallon ja hyvät kengät. Tennismailoja on saatavilla lukuisilla eri ominaisuuksilla, mutta aloittelijan kannattaa kiinnittää huomiota ainakin mailan painoon, kehäkokoon, tasapainoon ja kahvan kokoon.
Paino
Tennismailan paino ilmoitetaan ilman jänteitä. Paino vaihtelee yleensä noin 250–350 g välillä. Mitä kevyempi maila on, sen helpompi sitä on liikutella, ja kevyt maila sopiikin siksi loistavasti aloittelijalle. Painavampia mailoja näkee lähinnä ammattilaiskäytössä, sillä niillä saadaan lyönteihin enemmän voimaa, mutta samalla myös mailan hallittavuuden haastavuus kasvaa.
Mailan paino määräytyy pitkälti siinä käytettyjen materiaalien mukaan. Nykyään tennismailojen rungot valmistetaan joko alumiinista, lasikuidusta tai hiilikuidusta, ja verkko synteettisestä materiaalista.
Kehäkoko
Mailan koko ilmoitetaan neliötuumina, ja usein se on merkattu pelkästään numerolla. Kehäkoon vaihteluväli on yleisesti 95–110. Aloittelijoille ja junioreille valitaan usein suuremmalla kehäkoolla varustettu maila, sillä tällä palloon osuminen on luonnollisesti helpompaa. Kehäkoon lisäksi myös mailan profiili, eli leveys voi vaihdella. Leveässä mailassa on laajempi ”sweetspot”, eli ihanteellinen lyöntikohta. Leveämpi maila tuottaa lyönteihin enemmän voimaa, jolloin pallo lähtee mailasta napakasti myös silloin, vaikka lyöntitekniikka ei olisi vielä täysin hioutunut. Tarkkuuden kehittyessä pelaajat valitsevat pienemmän ja kapeamman kehäkoon, mikä parantaa tuntumaa palloon.
Lasten mailan tuumakoko valitaan lapsen pituuden mukaan. Mailan mukana tulee yleensä eritelty kokotaulukko, yleisen kokotaulukon löydät tekstin lopusta.
Jännetiheys
Jännetiheys, tai jänneverkon tiheys, tarkoittaa jänteiden määrää mailassa. Yleisimmät jännetiheydet ovat 16x19 ja 18x20. Näissä ensimmäinen luku tarkoittaa pystyjänteiden määrän, jälkimmäinen vaakajänteiden määrää. Tiheään jännitetty maila tarjoaa paremman kontrollin palloon, sillä jännepatteri ei pääse juurikaan liikkumaan pallon osuessa siihen. Harvempi jännetiheys mahdollistaa jännepatteriin hieman enemmän joustoa osumahetkellä, mikä tuo lyöntiin enemmän kierrettä, pehmeyttä ja voimaa.
Tasapaino
Tennismailan tasapainosta puhuttaessa tarkoitetaan sitä, onko maila kahva- vai kärkipainotteisempi. Tasapaino ilmoitetaan sentteinä kahvan juuresta, esimerkiksi 33 cm. Mitä pienempi luku on, sitä kahvapainotteisempi maila on. Kahvapainotteinen maila on ammattilaisten ja edistyneiden pelaajien valinta. Näissä mailoissa tuntuma palloon on paras, mutta anteeksiantavuus ja voimantuotto ovat heikommat. Kahvapainotteista mailaa käyttäessä tarvitset siis enemmän voimaa lyöntitekniikastasi. Kahvapainotteisessa mailassa lyönnin tulee myös osua tarkemmin sweet spottiin, eli lyöntialueeseen.
Kärkipainotteinen mailaa antaa anteeksi enemmän tekniikkavirheitä ja tarjoaa lyönnille hieman ylimääräistä voimaa, koska kärjessä on enemmän painoa pallon takana. Kärkipainotteinen maila on hyvä valinta aloittelijalle tai vähemmän pelanneelle.
Kahva
Tennismailasta pidetään kiinni kättelyotteella. Kahvakoko on oikea silloin, kun sormenpäät eivät ihan osu peukalontyveen. Liian suuri kahva ei puolestaan pysy tukevasti kädessä, vaan joudut puristamaan sitä sormilla. Kahvakoko ilmoitetaan asteikolla 0–5. Koko 1 on yleisesti junioreiden käytössä, koko 2 sopii suurimmalle osalle naisista, koko 3 valtaosalle miehistä ja koko 4 suurikätisille pelaajille.
Hinta
Mailan hintaan vaikuttaa merkki, käytetyt materiaalit sekä muut ominaisuudet. Hyviä harrastetason tennismailoja löytyy muutamalla kymmenellä eurolla, kilpatason mailat voivat maksaa satoja euroja.
Aikuisten tennismailojen kokotaulukko
Kehäkoko cm2 Käyttäjäryhmä
Midsize (MS) 570-620 Ammattilais- ja aktiivipelaajat
Midplus (MP) 625-655 Aktiivi- ja harrastepelaajat
Oversize (OS) 655-800 Aloittelijat ja harrastepelaajat
Lasten tennismailojen kokotaulukko
Käyttäjän pituus (cm) Mailan koko
-120 21”
120-140 23”
140-150 25-26”
150-> Aikuisten maila
Tilaa tennismailat, pallot ja sukat TÄSTÄ linkistä.
Tarvitsetko lisätietoja, tai apua mailan valinnassa? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme! Yhteyden saa joko soittamalla: 050 466 7269 (ark. 8-18) tai sähköpostilla asiakaspalvelu@treenikamat.fi Mukavia pelihetkiä!