Jalkapallon osto- ja valintaopas

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, eikä suotta – se sopii kaikille ja kaikkiin tilanteisiin! Peleissä pääset loistavasti alkuun jo pelkän pallon avulla. Maalit, suojat ja muut varusteet voit hankkia peli-innostuksen jatkuessa. Sopivan jalkapallon ostaminen ei ole vaikeaa, kunhan otat huomioon muutaman, tässä tekstissä esitellyn seikan.

Käyttötarkoitus

Ensimmäinen kysymys on, pelaatko sisällä vai ulkona. Sisällä pelattavassa jalkapallossa, eli futsalissa, käytetään erilaista jalkapalloa kuin ulkona. Futsalpallo on hiukan tavallista jalkapalloa raskaampi, eikä se pomppaa yhtä paljon. Suomen Palloliiton virallisen ohjeen mukaan futsalpallo saa pompata 50–65 cm, kun se pudotetaan lattiaan 2 metrin korkeudesta. Tässä tekstissä käsitellään syvemmin ulkojalkapallon valintaa. 

Materiaali

Palloja valmistetaan eri materiaaleissa. Yleisimmät pintamateriaalit ovat PU ja PVC. Nämä ovat kestäviä ja tuovat palloon helposti hallittavan tuntuman. Pallon sisäosa, eli rakko, voi olla joko lateksia, butyyliä tai kumia. Ottelupallot on usein varustettu lateksikumilla. Se tarjoaa palloon parhaan lentoradan, pomppimisen ja kontaktin. Butyylirakko kestää lateksia pidempään käytössä, sitä ei tarvitse täyttää yhtä usein, ja se onkin siksi suosittu harjoituspalloissa. Halvimmissa, vapaa-ajan palloissa on yleensä kumirakko. Tämä pitää ilmanpaineen pisimpään ja on melko kestävä. Se ei kuitenkaan tarjoa aivan yhtä hyviä kontakti- tai lento-ominaisuuksia kuin kaksi edellistä. 

Muista aina tarkistaa mille kenttätyypille pallo on tarkoitettu, ja valitse materiaali sen mukaan missä aiot pelata. Hiekkakentille ja nurmikentille löytyy niille erikseen suunnattuja palloja. Lisäksi on olemassa yleispalloja, jotka toimivat niin nurmella, tekonurmella kuin hiekallakin. Tämä onkin loistava valinta harrastelijalle. 

Yleensä jalkapallot on suunniteltu kesäkäyttöön, mutta markkinoilta löytyy myös talvipeleihin sopivia palloja. Talvipallot on valmistettu hieman kestävämmistä materiaaleista, ja ne ovat yleensä kirkkaan värisiä, erottuakseen paremmin lumesta. Talvipallot on myös suunniteltu kestämään suuria lämpötilanvaihteluita ilman, että sisärakon paine kärsii. Kylmällä ja kostealla säällä pelatessa, on hyvä varmistaa pallon vedenpitävyys.

Koko

Jalkapallon koko ilmoitetaan numerolla 1–5. Lapsille ja aikuisille on käytössä eri kokoiset pallot. Aikuisten virallinen pelipallo on kooltaan numero 5. Lasten pelipallo on iästä riippuen joko 3 tai 4. Myös aikuiset saattavat joskus käyttää pienempää palloa, esimerkiksi tekniikkaharjoittelussa. Tavoitteellisen pelaajan on kuitenkin hyvä käyttää treeneissä saman kokoista palloa kuin otteluissa, jotta saat heti oikeanlaisen tuntuman palloon.

Jalkapallojen yleinen kokotaulukko:

Koko

Ympärysmitta (cm)

Paino (g)

Ikäluokka

1

Alle 55 cm

Alle 270 g

Mini- ja tekniikkapallo kaiken ikäisille

3

55-60 cm

270-320 g

lapset 9-vuotiaaksi asti

4

62-66 cm

340-390 g

10-13 -vuotiaat lapset

5

68-70 cm

410-450 g

Yli 14-vuotiaat ja aikuiset

 

Sertifiointi

Laadukkaan jalkapallon tunnistat FIFA QUALITY PRO (ottelupallot), FIFA QUALITY (harjoituspallot) tai IMS (harrastepallot) -merkinnästä. Sertifikaatti varmistaa, että jalkapallo täyttää sille asetetut muoto, koko, paino ja painevaatimukset. Pallon täytyy myös säilyttää ominaisuudet tarpeeksi pitkään, jotta se voi saada sertifioinnin.

Jalkapallon hoito

Jalkapallo olisi syytä puhdistaa aina käytön jälkeen esimerkiksi kostealla liinalla. Likaisen pallon pinta kuluu nopeammin, ja tällöin myös pallon käyttöikä lyhenee.

Jalkapallon venttiilin vieressä on usein merkintä, kuinka täyteen pallon voi täyttää. Noudata aina ohjeen mukaista suositusta! Suosituspaine on pallon koosta riippuen yleisesti jotakin 0,6 bar – 1,1 bar välillä. Vältä venttiilin kuluminen ja venyminen, käyttämällä pumpatessa venttiiliöljyä. Jos venttiili pääsee kulumaan, pallo alkaa todennäköisesti päästämään ilmaa ulos. Pallo, jossa on liian vähän ilmaa, on raskas ja vaikeasti hallittava.

 

Tutustu treenikamojen jalkapallovalikoimaan tästä.

 

Heräsikö kysymyksiä? Asiakaspalvelumme auttaa! Saat meihin yhteyden soittamalla: 050 466 7269 (ark. 8-18) tai sähköpostilla asiakaspalvelu@treenikamat.fi Voit myös ottaa yhteyttä somessa, löydät meidät Instagramista ja Facebookista nimimerkillä @treenikamat

JalkapalloJalkapallon valinta