10 vinkkiä parempaan avantouintikokemukseen.

Avantouinti on viime vuosina noussut yhdeksi suosituimmista talviharrastukista, eikä suotta – kylmällä vedellä on tutkitusti monia terveyshyötyjä niin kropalle kuin mielelle. Säännöllisen kylmäaltistuksen on todettu laskevan kehon stressitasoja ja verenpainetta, parantavan unenlaatua sekä nostavan yleistä vireystilaa. Oleellista kuitenkin on, että kylmäaltistus on säännöllistä – jos uinti lopetetaan, myös hyödyt häviävät. Avantouinti sopii lähes kaikille perusterveille ikään katsomatta, ja Suomessa yleiset talviuintipaikat ovat lähes kaikkien saavutettavissa. 

Aloittelijoille avantoon lähteminen voi tuntua jännittävältä, ja siksi olemme listanneet tähän vinkkejä, joiden avulla teet kokemuksesta sekä miellyttävän että turvallisen. 

1. Avantoon aina kaverin kanssa. Varmista, että lähietäisyydellä on toinen henkilö valmiina auttamaan, mikäli jotain odottamatonta sattuisi.

2. Älä sukella. Koska pään verisuonet eivät supistu kylmässä, pään kastelu voi nopeasti johtaa alilämpöisyyteen. Sukeltaminen voi myös aiheuttaa kipua otsassa ja laukaista esimerkiksi migreenikohtauksen. 

3. Pipo päätä lämmittämään. Suurin osa kehon lämmöstä haihtuu juuri pään kautta, ja siksi hatun käyttäminen on hyvin tärkeää.

4. Käytä neopreenista valmistettuja tossuja ja hansikkaita. Kehon ääreisosat, eli sormet ja varpaat, ovat kaikista herkimpiä palelemaan, sillä kylmässä verenkierto keskittyy tärkeiden sisäelimien ympärille. Ilman kenkiä jo avannolle asti käveleminen voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta, ja siksi suosittelemmekin pakkaamaan mukaan lämpimät töppöset. Uimakengät lämmittävät jalkoja myös kastuttuaan, ja ovat siksi loistava vaihtoehto, mutta tarvittaessa myös esimerkiksi villasukat käyvät hyvin. Kenkien käyttö myös pienentää liukastumisvaaraa jäisillä laitureilla (älä juokse laiturilla). Avantouintikäsineet paitsi lämmittävät, myös ehkäisevät käsien tarttumista metallisiin kaiteisiin tai ovenkahvoihin.

5. Hengitä rauhallisesti. Kylmä vesi saa hengityksen kiihtymään automaattisesti, tämä on normaali reaktio, mutta haittaa oleellisesti toimintakykyä avannossa. Pyri puhaltamaan rauhassa ulos samalla kun laskeudut avantoon ja hengittämään mahdollisimman rauhallisesti koko uinnin/kastautumisen ajan.

6. Pidennä avannossa oloaikaa pikkuhiljaa. Aloittelijan ei kannata yrittää viettää kylmässä vedessä liian pitkiä aikoja, aloita muutamalla sekunnilla ja pidennä aikaa vähitellen, mikäli se tuntuu sinusta hyvältä. Oleellisinta on oman kehon kuuntelu, sinun ei tarvitse pyrkiä samaan kuin muut.

7. Lämmittele maltillisesti. Kylmäaltistuksen jälkeen ei kannata rynnätä suoraan saunaan, vaikka se saattaa hetkellisesti tuntua hyvältä idealta. Lämmittele mielellään kietomalla itsesi pyyhkeeseen ja siirry esimerkiksi pukuhuoneeseen tai suihkutiloihin hetkeksi ennen saunaan menoa. Tämä pienentää lämpötilavaihteluista aiheutuvaa rasitusta sydämelle. 

8. Huolehdi nesteytyksestä. Kylmässä janon tunnetta ei usein synny, mutta se ei tarkoita, etteikö keho kaipaisi nesteytystä. Etenkin kun yhdistää uintiin saunomisen, on vaarana nestehukan syntyminen. Haalea vesi tai mehu on parasta nesteytykseen, vältä kahvia, teetä ja alkoholijuomia.

9. Ei avantoon sairaana tai päihtyneenä. Tämän pitäisi olla itsestään selvää, mutta mainittakoon se kuitenkin. Keskustele lääkärin kanssa, mikäli sinulla on sydän- tai verisuonisairaus.

10. Pukeudu riittävän lämpimästi. Avantouinti itsessään ei altista vilustumiselle, mutta liian vähäinen pukeutuminen uintireissun päätteeksi sen sijaan saattaa sen tehdä. Pakkaa mukaan kuiva pipo ja riittävästi vaatekerroksia. 

 

Mukavia ja rentouttavia avantohetkiä! Katso tästä hyödyllisiä varusteita uintiharrastuksen tueksi. 

 

Mikäli kaipaat apua tuotteiden valinnassa, asiakaspalvelumme tavoitat numerosta 050 466 7269 (ark. 8-18) tai sähköpostilla asiakaspalvelu@treenikamat.fi 

AvantouintiKylmävesiuintiUintiVesiurheilu