Kiinnostaako paljasjalkajuoksun aloittaminen? Paljain jaloin juokseminen voi auttaa oikean juoksutekniikan löytymisessä, vähentää kantapäähän kohdistuvaa rasitusta ja vahvistaa jalkojen lihaksistoa. Aina täysin paljain jaloin juokseminen ei kuitenkaan ole suotavaa tai mahdollista, ja silloin ohutpohjaiset paljasjalkakengät voivat olla hyvä valinta. Kuten paljasjalkakengillä kävelyyn, myös juoksuun totutteleminen ottaa oman aikansa. Olemme koonneet tähän vinkkejä, joiden avulla paljasjalkakengillä juoksemiseen siirtyminen sujuu mutkattomammin.
Paljasjalkajuoksu aktivoi jalan lihaksia "tavallista juoksua" kattavammin. Pääsääntö on, että mitä vähemmän kenkä tukee jalkaa, sitä enemmän töitä jalan lihasten täytyy tehdä. Siksi liian nopea paljasjalkakenkiin siirtyminen saattaa aiheuttaa rasitusvammoja. Muista siis aloittaa lyhyillä matkoilla ja pitää riittävästi lepopäiviä harjoitusten välissä. Ensimmäiset lenkit voivat olla vain muutaman minuutin pituisia. Käytä aina välissä tavallisia lenkkikenkiä, ja lisää paljasjalkakenkien käyttöä vähitellen. Voit myös valita paljasjalkakengät, joiden mukana tulee kaksi erilaista pohjallista, aloita tällöin juoksu paksummalla pohjallisella ja vaihda ohuempaan jalkojen tottuessa. Mikäli haluat kaikista vahvimman maatuntuman, voit lopulta siirtyä juoksemaan ilman pohjallisia. Yksi vaihtoehto on siirtyä paksupohjaisista juoksukengistä ensin muutamaksi kuukaudeksi kenkiin, joissa on ohuempi pohja mutta kuitenkin hieman vaimennusta kantapään alla. Kun jalka tottuu tähän kevyempään kenkään, on aika vaihtaa tasapohjaisiin zero-drop kenkiin.
Kiinnitä erityistä huomiota juoksutekniikkaan, ohutpohjaisilla kengillä juostessa jalan asento ja liikerata on hieman erilainen kuin paksupohjaisilla kengillä. Paljasjalkakengillä juostessa päkiän tulisi osua ensimmäisenä maahan, sen jälkeen kantapää koskee maata vain kevyesti. Toiset juoksevat myös siten, että koko jalkapohja osuu maahan samaan aikaan, mutta tällöin tulee kiinnittää huomiota siihen, ettei kantapää tärähdä maahan. Tämä saattaa tapahtua vahingossa, sillä paksupohjaisilla kengillä juostessa niin sanottu kanta-askellus on yleistä. Huomioi kuitenkin, ettet juokse pelkästään päkiöiden varassa, myös tämä tapa rasittaa jalkoja turhaan.
Pidä jalat koko ajan polvista hieman koukussa, voit kuvitella jalkojen tekevän samankaltaista rullaavaa liikettä kuin pyöräilyssä. Vältä turhaa pomppimista. Pidä ryhti suorana (pieni eteenpäin kallistus on sallittua) ja pää sekä katse ylhäällä. Askelpituus kannattaa pitää lyhyenä ja askeltiheys suurempana kuin tavallisilla lenkkareilla. Liian pitkien askelten harppominen helposti hajottaa juoksutekniikan. On hyvä kokeilla juoksutekniikkaa pieniä pätkiä myös täysin ilman jalkineita, näin pehmeän askelluksen oppiminen on usein helpompaa ja nopeampaa.
Vahvista jalkojen lihaksia myös tekemällä säännöllisesti erilaisia tukiliikkeitä, kuten varpaille nousuja, varpaiden "kipristelyä" ja nilkkojen pyörityksiä. Myös venyttely on tärkeä osa harjoittelua.
Kuten mikään muukaan urheilulaji, ei paljasjalkajuoksu sovi kaikille. Keskustele ensin lääkärin kanssa, mikäli sinulla on jaloissasi aiempia vammoja tai muita haasteita. Esimerkiksi akillesjänteen vammat voivat rajoittaa paljain jaloin juoksemista. Lopeta juokseminen, mikäli tunnet jaloissa tai muualla kehossa kipua.
Loppuun vielä kertauksena, kiinnitä erityistä huomiota pehmeään askellukseen ja muista aloittaa harjoittelu maltilla. Valikoimastamme paljasjalkajuoksuun yleisesti sopivia kenkiä ovat esimerkiksi Freetin ja Ballopin mallit. Tärkeintä kuitenkin on löytää se juuri omaan jalkaan istuva ja mukavalta tuntuva kenkä. Kaikkia valikoimamme paljasjalkakenkiä voit selata tästä.
Mikäli tarvitset apua kenkien valinnassa, asiakaspalvelumme tavoitat numerosta 050 466 7269 (ark. 8-18) tai sähköpostilla asiakaspalvelu(at)treenikamat.fi